Рецепт Домашня сиров'ялена ковбаса
У даній статті ми розглянемо простий рецепт приготування сиров'яленому ковбаси в домашніх умовах.
Інгредієнти
- Свинина - 1 кг;
- Яловичина - 0,5 кг;
- Свиняче сало - 0,25 кг;
- Часник - 1 головки;
- Коньяк - 80 г;
- Нітритна сіль - 40 г;
- Приправа для сиров'яленої ковбаси Кох Салями - 21 г або інша приправа для сировляной ковбаси;
- Ковбасна оболонка АйЦел 45 мм – 5 м (оболонку можна використовувати за бажанням).
Устаткування
- Насадка для м'ясорубки або шприц для приготування ковбас;
- Шпагат для ковбас.
Рецепт приготування
1. Вимийте і добре просушіть м'ясо, приберіть жили і плівочки. Наріжте м'ясо на шматочки, які підходять за розміром до вашої м'ясорубки.
2. Пропустіть підготовлене м'ясо разом з часником через м'ясорубку. Насадку виберіть з найбільшими отворами.
3. Сало попередньо близько 1 години потримайте в морозилці. Потім пропустіть сало на м'ясорубці з крупною решіткою. М'ясо і сало перемішайте.
4. До фаршу додайте нітритну сіль, спеції і коньяк, перемішайте. Поставте все це на добу в холодильник.
5. Після можна приступати до набивання ковбасок. Для цього вам знадобиться м'ясорубка з насадкою або шприц ковбасний. Візьміть оболонку і зав'яжіть її з одного кінця (можна скористатися шпагатом). Потім за допомогою м'ясорубки або шприца видавлюйте фарш в оболонку до тих пір, поки ковбаса не стане потрібної вам довжини (рекомендована довжина - 30 см), зав'яжіть оболонку з іншого боку.
Повторіть всі ці дії з рештою фаршу.
6. Помістіть ковбаси в холодильник на 12 годин для первинної усадки.
7. Після усадки ковбасу розвісьте для обсушування на відкритому повітрі на наступні 12-16 годин. Температура в приміщенні повинна бути в межах 10-22ºС. Вивішувати ковбасу під прямі сонячні промені не можна. Після обсушування на відкритому повітрі, ковбаса отримає червоний колір, а консистенція буде м'якою.
8. Далі необхідно знову помістити ковбасу в холодильник на 10-12 годин. Щоб ковбаса з усіх боків підсихала рівномірно, підвішуйте ковбаси забезпечуючи доступ повітря з усіх боків. Тримати ковбасу завжди на відкритому повітрі не рекомендується, це може привести до «закалу» - це стан, при якому поверхня сильно висихає і порушується нормальне дозрівання і сушка продукту надалі.
9. Через 10-12 годин, знову вийміть ковбасу з холодильника і перемістіть для сушіння на відкрите повітря при температурі 10-22ºС на наступні 10-12 годин, після чого приберіть назад в холодильник для остаточного дозрівання.
До повної готовності вона повинна провести в холодильнику 20-25 днів, після чого сиров'ялена ковбаса буде готова.