Як зробити дуже смачну домашню ковбасу? Та дуже просто! Сьогодні вашій увазі рецепт і технологія Дрогобицької ковбаси в простих домашніх умовах.
Отже, Рецепт Дрогобицької ковбаси:
Склад:
- Свинячий окіст нежирний
- Сіль нітритна (можна наполовину зі звичайною) - 20г / кг
- Перець чорний мелений - 2 г / кг
- Перець духмяний - 1г / кг
- Кмин - 2 г / кг
- Часник - 6 г / кг
- Цукор - 2 г / кг
- Вода - 13% від ваги м'яса
- Фосфат харчовий - 1,5-2г / кг
Технологія приготування дрогобицької ковбаси:
- М'ясо порізати шматочками 2 * 3 см і засолити при температурі + 2-4с на три доби.
- Після предпосолу відокремити 15% нежирних шматочків і заморозити все м'ясо і воду протягом години.
- Нежирну сировину перемолоти на м'ясорубці з решіткою 4-5мм і добре вимісити до утворення білкових ниток.
- Дуже важливо не перевищувати температуру м'яса вище + 10С на всіх етапах фаршоскладання !!!
- Отриманий фарш додати в основну масу сировини з жиром, внести спеції, фосфат, цукор, роздавлений часник і воду і все добре вимісити до повного всмоктування води в м'ясо.
- Залишити в холодильнику на годину-півтори. Не раджу залишати на добу для тих, кому ніколи - може закиснути.
- Набити через шприц, м'ясорубкою без ножа або вручну щільно в димопаропникну колагенову оболонку 45мм.
- Вивісити в прохолодне місце при + 10-15С на 8 годин.
- Далі перед термообробкою отеплити при кімнатній температурі 3-4 години.
Термообробка в духовці дрогобицької ковбаси:
- Обсушування протягом 10 хвилин при 60С
- Обжарка при 90С до досягнення 58-60С всередині батона
- Варка з окропом в піддоні при + 80С в духовці до + 68-70С всередині батона.
- Душування в холодній проточній воді 10-15хв для збільшення терміну зберігання.
Далі можна закоптити холодним димом, попередньо насухо протерти батони, протягом 4-8 годин.
Після копчення пару діб дати повесіти для насичення ковбаси продуктами копчення і вирівнювання смаку. Можна і не коптити, теж дуже смачна!